Kolagen – sojusznik Kwasu Hialuronowego

Kolagen i kwas hialuronowy to świetne połączenie składników w codziennej suplementacji. Dlaczego? Ponieważ te dwa składniki to paliwo dla naszych narządów i całego organizmu oraz naturalna terapia anitage.

Istnieje wir zainteresowania poprawą zdrowia i młodzieńczego wyglądu poprzez dodanie kolagenu do swojej diety. Istnieje droga do wdrożenia naturalnego piękna od środka poprzez zrozumienie kilku podstaw odżywiania, prowadzących do naturalnej produkcji kolagenu i kwasu hialuronowego. A co najważniejsze, ta wewnętrzna ścieżka, którą będziesz budował, jest niedroga, bezpieczna i wolna od produktów pochodzenia zwierzęcego.

1. CO TO JEST KOLAGEN ?

Kolagen to białko, które tworzy włókna łączne w tkankach, takich jak skóra, więzadła, chrząstki, kości i zęby. Kolagen działa również jako rodzaj wewnątrzkomórkowego „kleju”, który zapewnia wsparcie, kształt i objętość naczyń krwionośnych, kości i narządów, tj. serce, nerki i wątroba. Włókna kolagenowe utrzymują mocne kości i naczynia krwionośne oraz pomagają zakotwiczyć zęby w dziąsłach. Kolagen jest również niezbędny do naprawy naczyń krwionośnych, siniaków i złamanych kości. Kolagen, jako najobficiej występujące białko w organizmie, ma większą masę niż wszystkie inne białka razem wzięte. W naszym organizmie jest tak naprawdę 14 rodzajów kolagenu.

2. JAK WYTWORZYĆ KOLAGEN NATURALNIE ?

Aby wytworzyć naturalny kolagen dla zdrowej i promiennej skóry oraz czystych tętnic, niezbędne są obfite zapasy witaminy C oraz dwóch aminokwasów: lizyny i proliny. Prolinę można wytwarzać z innych aminokwasów, więc dwa kluczowe składniki to C i lizyna. Jeśli masz wystarczającą ilość C i lizyny, wytworzysz duże ilości prokolagenu, który następnie zostanie przekształcony w 14 rodzajów kolagenu. Wdrożenie do codziennej diety poniższych składników z całą pewnością wspiera i utrzymuje nasz własny kolagen oraz ten, który będziemy produkować. Pamiętaj szukaj składnikó o wysokiej biodostępności i jakości.

Q10 , Beta karoten, Kurkumina, Kwas alfa-liponowy, Genisteina. Żelazo, Laktoferyna, Krzem, Jajka, fasola, Dieta bogata w białka, witamina D, wapń i cynk

3. GDZIE TKWI SEKRET ?

Sekret, o którym niewiele osób wie, polega na tym, że wszystkie zwierzęta wytwarzają duże ilości witaminy C z wyjątkiem czterech. Ludzie są jednymi z zaledwie 4 zwierząt, które straciły wszelką zdolność przekształcania glukozy w witaminę C. Ludzie utracili tę zdolność dziesiątki milionów lat temu, podobnie jak świnki morskie i nietoperze owocożerne. Nasza dietetyczna witamina C jest jedynym źródłem, z którego musimy wyprodukować zdrowy kolagen dla zdrowia skóry i serca. Zwierzę takie jak koza może wytwarzać od 5 do 10 gramów (od 5000 do 10 000 mg) witaminy C dziennie. Farmakologia zaleca, abyśmy codziennie przyjmowali tylko 70-100 mg witaminy C. Dlaczego tak jest? Doświadczenie sprzed setek lat z umierającymi marynarzami z powodu pękniętych naczyń krwionośnych, znanych jako szkorbut, pokazało, że tylko niewielka ilość witaminy C była wymagana, aby zapobiec pełnemu szkorbutowi. Ale czy to wystarczy do uzyskania optymalnego zdrowia i promiennej skóry? W rzeczywistości tak nie jest.

4. CZY TO NA PEWNO TAK DZIAŁA ?

Istnieje wiele dowodów na to, że odpowiednie naturalne składniki, z których wytwarzany jest kolagen, witamina C i lizyna, mogą chronić skórę przed uszkodzeniami i starzeniem się. Znajdujemy również dowody na to, że witamina C chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym. Co więcej badania kliniczne, udowadniają takie samo działanie w przypadku kwasu hialuronowego w skórze. Okazuje się, że chroni skórę w ok 20% przed promieniowaniem UV. Istnieją nowe i ekscytujące dowody medyczne na to, że uszkodzenie tętnic powodujące powstawanie płytki nazębnej i ich zablokowanie jest spowodowane niedoborem witaminy C ( w połączeniu z genetycznym nadmiarem podcząstki cholesterolu zwanej lipoproteiną). Istotnie, to Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, bez niej suplementacja straciłaby sens. Kwas hialuronowy jest kolejnym czynnikiem wspierającym naturalną produkcję kolagenu, bo tak jak kolagen stanowi ważną i zależną w przypadku kolagenu część budowy skóry oraz odżywia włókna kolagenowe.

5. CO MOGĘ ZROBIĆ ?

Możesz upewnić się, że każdego dnia dostarczasz wystarczającą ilość lizyny i witaminy C, aby cieszyć się własnym, naturalnym kolagenem dla zdrowej skóry i serca. Zalecana ilość lizyny to 2-3 gramy dziennie. Istnieje wiele źródeł lizyny opartych na roślinach. Rośliny strączkowe, takie jak groch i soczewica, są najlepszym wegetariańskim źródłem lizyny. Na przykład 1 szklanka gotowanej soczewicy zawiera 1200 miligramów lizyny. Produkty sojowe, takie jak tofu, tempeh i mąka sojowa są również dobrymi opcjami dla wegetarian. Pół szklanki jędrnego tofu dostarcza 582 miligramy lizyny. Orzechy i drożdże piwne również zawierają lizynę. Pół szklanki suchych prażonych migdałów zawiera 821 miligramów lizyny.

Witaminę C łatwo znaleźć w źródłach roślinnych. Dobrym celem jest uzyskanie 2-3 gramów (2-3000 mg dziennie). Owoce cytrusowe (pomarańcza, grejpfrut, limonka i cytryna) są doskonałym źródłem witaminy C. Wiele owoców innych niż cytrusowe są również wysoko ocenianymi źródłami. Papaja, truskawki, ananas, kiwi, kantalupa i maliny są również doskonałymi źródłami witaminy C. Żurawina, jagody i arbuz to przykłady bardzo dobrych źródeł, podczas gdy jabłka, gruszki i banany należą do kategorii dobrych. Także zielone rośliny są doskonałym źródłem witaminy C. Dodatkowe źródła witaminy C to letnia i zimowa dynia, zielona fasola i marchew. Nawet przyprawy i zioła są dobrym źródłem witaminy C.
Jak już też wiesz, suplementy z kolagenem i kwasem hialuronowym także zawierają witaminę C jako uzupełnienie dziennej suplementacji.

Udostępnij na Social Media