Suplementacja kolagenu jest bardziej złożona niż się nam wydaje. Mamy na rynku wiele dostępnych produktów z kolagenem czy kwasem hialuronowym, ale który jest właściwy i który mamy wybrać? W tym artykule odpowiemy co jest ważne przy wyborze produktu z kolagenem oraz jakie są kluczowe składniki do produkcji własnego, endogennego kolagenu.
W organizmie ludzkim, w przewodzie pokarmowym człowiek nie posiada enzymu o nazwie kolagenaza, który miałby zdolność do rozłożenia białka kolagenu na poszczególne aminokwasy, z których tworzy się kolagen. To aminokwasy mają zdolność do przenikania bariery jelitowej i odtwarzania struktur kolagenowych wewnątrz organizmu. Tak więc jak widać, aminokwasy są tu kluczowe do produkcji własnego kolagenu.
Biodostępność kolagenu w produktach zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest poziom zhydrolizowania kolagenu, czyli jak bardzo kolagen jest “drobny” zanim został zamknięty w opakowaniu. Należy zwrócić uwagę na informację czy producent podaje masę cząsteczkową zhydrolizowanego kolagenu ( powinna być ona jak najmniejsza, w przypadku Collagen Drink wynosi 3000 Da jest to bardzo mała cząsteczka ), a także na minimalną ilość kolagenu na porcję min. 2,5 g. Im więcej znajdziemy w produkcie aminokwasów, peptydów i cząstek elementarnych, tym lepiej zostanie wchłonięty i wykorzystany przez organizm. Np. Membrana ze skorupy z jaj zawiera glicynę, prolinę oraz hydroksyprolinę, które są aminokwasami niezbędnymi do syntezy. Aminokwasy mogą bez problemu i prawie ze 100% wchłanialnością mogą przejść z jelit do wnętrza organizmu i zapoczątkować procesy budowania uszkodzonych struktur. Okazje się, że same aminokwasy to za mało by mówić o całkowitej przebudowie kolagenu.
Każdego dnia wymieniamy 10 g kolagenu. Jeśli nie dostarczamy go w raz z pożywieniem lub suplementacją w takiej ilości to tak naprawdę proces rozpadu kolagenu jest nieprzerwany. Organizm zaczyna ścieniać tkanki i przesuwać kolagen do najbardziej potrzebujących miejsc, zapewniając nam przeżycie. Za wszelką cenę będzie utrzymywał płuca w najlepszej kondycji, zabierając kolagen kościom, stawom, jelitom, tętnicom, czy żyłach. Aby te organy mogły nadal funkcjonować zacznie się w nich proces kalcyfikacji czyli odkładania wapnia, aby zapewnić im wytrzymałość. Tak powstają narosty kostne, zwapnienia czy blaszka miażdżycowa.
Co jest niezbędne do procesu odbudowy kolagenu ?
Najważniejsza jest witamina C. Prawidłowe wysycenie organizmu tą witaminą zapewnia właściwe tworzenie struktur trzecio- i czwartorzędowych kolagenu. To witamina C aktywuje hydroksylazę prolinową, która jest niezbędna do przekształcenia proliny w hydroksyprolinę. Dzienna suplementacja Wit C powinna wynosić min. 1 g. Najlepiej gdy dostarczamy jej kilka razy dziennie w odstępach czasowych. Jeszcze lepiej jeśli będzie z naturalnych źródeł np. dzikiej róży, aceroli, czarnej porzeczki czy aronii.
Kolejnym ważnym kofaktorem jest krzem. Stanowi on sygnał do budowy nowych i elastycznych struktur kolagenowych. Krzem zapewnia właściwe ułożenie, usieciowanie i wytrzymałość włókien. Bez niego kolagen staje się kruchy i wysuszony. Krzem znajduje się głównie w aktywnych wzrostowo częściach tkanki łącznej oraz miejscach wymagających regeneracji. Stymuluje on także różnicowanie i proliferację komórek kościotwórczych (ostobalstów) oraz stymuluje syntezę kolagenu każdego typu. Krzem jest niczym silikon łączący rózne struktury, zapewniając im wodoodporność, a jednocześnie elastyczność. Krzemu najlepiej szukać w skrzypie polnym, bambusie czy pokrzywie. 6
Kolejny ważny składnik to siarka, której źródłem są: czosnek, cebula, por i inne warzywa krzyżowe, a w formie suplementacji MSM. To także silny antyoksydant, działający przeciwzapalnie i przeciwbólowo ( polecamy suplement ArthroFill Tabb z siarką i kwasem hialuronowym ). MSM zapewnia właściwą strukturę przestrzenną i stabilność wiązań dwusiarczkowych pomiędzy nićmi kolagenu. Chelatuje metale ciężkie i pomaga usunąć je z kości i stawów, RZS, łojotokowego zapalenia skóry, zaburzenia pracy żołądka, problemów jelitowych, krążeniowych, jest pomocny w gojeniu ran, uchyłków jelit, a także hemoroidów. MSM ma znaczący wpływ na regulacje hormonów, metabolizm białek, a także tworzenia włokien kolagenowych, keratyny i elastyny. MSM daje spoistość tkance chrzęstnej i daje jej odporność na tarcie, ściskanie i uderzenia.
Innymi ważnymi kofaktorami są 3 szczególnie B6 której podaż zapewnia właściwe procesy odnowy kolagenu i jego prawidłowego funkcjonowania, bor, mangan, selen, jod, magnez, fosfor, cynk, wapń. Witaminy D3K2, A oraz E. Mikroelementy jak żelazo, złoto, miedź, a także kwas hialuronowy, elastyna czy rutyna.
Źródło: Kluczowe substancje i kofaktory w produkcji kolagenu Mgr Leszek Zabrocki
You must be logged in to post a comment.